Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Jak se bezpečně opalovat?

Jak se bezpečně opalovat?

BB-cream.cz 19. 08. 2022 Blog

Léto je v plném proudu a dny zalité sluncem lákají k opalování. Je to prospěšné, zdravé a dodá vám kromě vitamínů i dobrou náladu, ale nic se nesmí přehánět. Jak se tedy bezpečně opálit a užít si zlatavě hnědou barvu bez následků a bez poškození pokožky? Vaše kůže se vám za řádnou péči odvědčí!

Stinná stránka slunečních paprsků

Dříve byla populární a žádaná bělostná kůže, popularita opálené pokožky začala až ve 20. století. Tehdy se přišlo na to, že sluneční záření je skvělý zdroj vitamínu D - ten pomáhá k hojení ran, ekzémů a představuje celkovou podporu iminuty i psychiky. 

Dneska už ale také víme, že sluneční záření má i svou "stinnou" stránku - některé druhy UV záření, jako je UVA a UVB můžou pokožku nenávratně poškodit. Mohou způsobit solární alergie, vysušování či předčasné stárnutí pleti a v nejhorších případech i rakovinu kůže. Kůže si navíc všechny naše nehody na slunci dobře pamatuje a tak se pravděpodobnost vzniku melanomu zvyšuje s každým spálením. 

Proto je důležité striktně dodržovat zásady bezpečného opalování, abychom minimalizovali rizika. Základem je samozřejmě pravidelný pitný režim a ochrana očí slunečními brýlemi a hlavy kloboukem.
Jak se ale zodpovědně, zdravě a rychle opálit, ale přitom ochránit naši pleť? 

Příprava je důležitá

Cesta ke krásnému opálení nezačíná pobytem na sluníčku. Důležitá je i příprava, než na slunce vstoupíte. Nejdříve odstraňte všechny odumřelé buňky z pokožky pomocí peelingu - vyzkoušejte například přírodní tělový peeling z prémiových ingrediencí a vůní třešňového květu nebo růžového grepu Kundal Macadamia & Sugar Body Scrub nebo svěží tělový peeling s mořskou solí, co pokožku vyživí a zanechá jí jemnou a vláčnou LADOR La Pause Deep Sea Body Scrub.

Obličeji také prospěje dobrý peeling, na ten můžete nechat působit třeba jemný peelingový gel Skin79 Jeju Aloe Aqua s aloe vera z ostrova Jeju, mletými jádry meruněk a řadou rostlinných výtažků, který pleť zjemní a zklidní nebo jemný citrónový peelingový gel pro zářivou a zdravě vypadající pleť Secret Key Lemon Sparkling Peeling Gel.

Díky peelingu opálená pokožka déle vydrží a nezačne se loupat.

Ke krásnému hnědavému opálení napomůže i beta karoten s vitamínem A, který se dá zakoupit v lékarně. 

Každý je jiný

Důležité je opalování a péči přizpůsobit svému fototypu. Fototyp je dán intenzitou pigmentace, tedy přirozeným zbarvením kůže a množstvím melaninu. Určuje se podle reakce na vystavení se polednímu slunci. Ta souvisí s pigmentací kůže, barvou očí a vlasů. 

Rozpoznáváme čtyři fototypy - fototyp 1 se vyznačuje světlou pletí, pihami, modrýma očima a rezavými vlasy. Pokožka je citlivá, snadno rudne. Fototyp 2 je obdařen světlou pletí, modrozelenýma očima a blond až hnědými vlasy. Tito lidé se často spálí. Fototyp 3 je nejčastější, charakterizuje ho světle hnědá pleť, hnědé oči a hnědé až tmavé vlasy. Snadno se opálí, ale jen výjimečně se spálí. Fototyp 4 má tmavou pleť a velmi tmavé vlasy, stejně tak i oči. Prakticky nikdy se nespálí. 

Na svůj fototyp myslete při volbě produktů i při zvolení doby, kdy se budete vystavovat slunečním paprskům. Není potřeba na slunci ležet celý den, pokožka po určité době dosáhne svého maxima tvorby melaninu. Maximální délka by neměla překročit 30 minut až 2 hodiny v závislosti na typu pokožky. Vyhněte se také pobytu na sluníčku mezi 11.-15. hodinou. 

Naneste opalovací přípravky

Už víme, že sluneční záření může být nebezpečné a zradné, proto bychom vždy měli mít nanesený vhodný přípravek na opalování. 

Výběr přizpůsobte svému fototypu a preferencím. 

Fototyp 1 by měl svou pleť chránit nejvíce a to přípravky s SPF 50+. Vyzkoušejte například tónující opalovací krém Holika Holika Make Up Sun Cream SPF50+, jehož ovocná směs zklidňuje a hydratuje pleť a vyživuje ji.

Fototyp 2 by měl sáhnout po SPF 30-50. Pro každodenní ochranu pleti před UV zářením sáhněte například po hydratačním opalovacím krému Skin79 Waterproof Sun Gel. Pro účinnou ochranu a hloubkovou hydrataci zkuste například TonyMoly UV Master Kids & Mum Sun Cream, který lze využít i pro miminka.

Ostatním by měly stačit přípravky s SPF30 jako lehká opalovací báze pod makeup Yadah Oh My Sun Protection Tone Up Base, která pleť rojzasní a vyrovná její tón.

Také nezapomínejte, že sluníčko opaluje i ve stínu! UVA záření pronikne sklem i přes mraky. Chraňte se tedy pokaždé, ne jen tehdy, když jste na přímém sluníčku.

Následná péče

O pokožku je potřeba pečovat i poté, co dokončíte pobyt na sluníčku. Vždy použijte přípravek po opalování, který pokožku zklidní, regeneruje, vyživí a napomůže k výdrži opálení. Vyzkoušejte například chladicí a hydratační gel se svěží vůní melounu Holika Holika Watermelon 96% Soothing Gel, lehký a zklidňující gel s aloe vera Holika Holika Aloe 99% Soothing Gel, zklidňující gel s vysokým obsahem kokosové dužiny vhodný na obličej i na tělo Skin79 Real Coconut Soothing Gel nebo multifunkční hydratační gel s výtažky z kaktusu vhodný pro všechny typy pleti Yadah Cactus Soothing Gel

Více korejské kosmetiky z kategorie Slunce ☀ najdete ZDE