Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Jak na problematickou pleť s akné?

Jak na problematickou pleť s akné?

BB-cream.cz 22. 09. 2022 Blog

Akné trápí spoustu z nás - i když se nejčastěji objevuje během dospívání, může potrápit jak dospělé, tak i novorozence či batolata. Černé a bílé tečky, pupínky, bouličky pod kůží, tak může akné vypadat. Jak proti tomuto zánětlivému onemocnění bojovat a jak se starat o citlivou pleť se sklony k akné? 

Co to vlastně akné je

Obvykle problémy s citlivou a aknózní pletí začínají v pubertě, kdy se v těle člověka odehrávají velké hormonální změny. Například bílé a černé tečky vznikají hlavně kvůli nadměrné produkci mazu a velkému množství odumřelých buněk, které nebyly vyčištěny a odstraněny z pleti - ty se mohou nahromadit ve folikulu a vytvořit tak měkkou zátku. Ta způsobí, že stěna folikulu naběhne a vytvoří bílou špičku či ztmavne.
Pupínky, tedy zarudlé oblasti s bílým středem se vytváří, pokud se ucpaná folikula zanítí nebo se do ní dostane infekce. Malé bouličky pod povrchem kůže, takzvané cysty, vznikají hluboko uvnitř mazových žláz. Problematická pleť se nejčastěji vyskytuje v obličeji, ramenou, hrudníku a na zádech, protože tam se tvoří nejvíce mazu. Akné ovlivňuje spousty faktorů, hormony, bakterie, genetika - tudíž bohužel neexistuje jednoduchý a univerzální návod, jak se akné zbavit. 

Jednoduché zásady pro lepší pleť

Mnoho věcí akné negativně ovlivňuje. Dodržením jednoduchých zásad v rámci možností vám může s pletí výrazně pomoci. Důležité je neškrábat či nevymačkávat jednotlivé pupínky a celkově si nesahat přes den rukama na pleť obličeje - tím byste mohli způsobit zanesení infekce do rány a zánět by se mohl rozšířit do hlubších vrstev kůže. Do stravy zařaďte i potraviny bohaté na obsah selenu, zinku, vitamínu A a E a rybího oleje. Omezte konzumaci alkoholu a kouření cigaret, dopřejte si dostatek spánku na čistém polštáři, pijte dostatek čisté vody a vyhněte se masnému a smaženému jídlu či potravinám plným cukrů. Samozřejmě ale také pečlivě vybírejte produkty, které si na pleť nanesete! 

Vhodné přípravky jsou klíč

Správně vybranou péčí o pleť můžeme zmírnit projevy akné a minimalizovat riziko, že nám po něm zůstanou nepěkné jizvičky. Nejdůležitějším prvkem je důkladně čistá pleť, kde se nebudou mít bakterie šanci.
Čistěte tedy pleť dvakrát denně, ráno a večer. Zakupte kvalitní produkty na odlíčení a čištění pleti bez obsahu alkoholu - ten pleť zbytečně dráždí a vysouší. Na šetrné odlíčení pleti zkuste například jemný mírně olejový odličovač Etude House Soon Jung Odličovač očí a rtů Lip and Eye Remover, který účinně odstraňuje makeup a nečistoty z pokožky a poskytuje jí i okamžitou úlevu a zklidnění podrážděné pokožky. Jemná čistící pěna s nízkým pH Holika Holika Čistící pěna Sparkling Lemon Bubble Cleanser vám důkladně vyčistí pleť, zbaví ji odumřelých kožních buněk a zabrání vzniku dalších pupínků. Předcházet vzniku akné pomáhá také Cosrx Čistící tonikum AHA/BHA Clarifying Treatment Toner, který stáhne rozšířené póry, vyhladí vrásky, zesvětlí pigmentové skvrny a sjednotí tón pleti.
Po vyčištění bude vaše pleť prahnout po pořádné dávce hydratace. Tu zajistí krém vhodný na citlivou pleť a s antiseptickými účinky. Sáhněte třeba po lehkém hypoalergenním krému Pyunkang Yul Pleťový krém Acne Cream - ten regeneruje a hydratuje pokožku, zmírňuje záněty a reguluje tvorbu kožního mazu. Multifunkčním pomocníkem může být maska, noční maska a denní hydratační krém v jednom s vitamínem E, co projasní a vyživí pleť, právě jako Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask

Také můžete aplikovat péči přímo na problematická místa a podrážděné oblasti - velmi tenká čistící náplast Cosrx Čistící náplasti na akné Clear Fit Master Patch perfektně zamaskuje pupínky a účinně urychluje jejich hojení. Pro skvělý zklidňující efekt zamiřte za Purito Voděodolné náplasti na akné All Care Recovery Cica-Aid, co bojují proti zarudnutí, léčí záněty a zároveň poskytují přirozené maskování rány. 

Jednou týdně se také hodí použít peeling pro problematickou pleť. Ten zbaví pleť odumřelých buněk a hluboko uložených nečistot, které by napomohly tvorbě pupínků. Zkusit to můžete na jemném peelingovém gelu Holika Holika Peelingový gel Sparkling Lemon Peeling Gel - zmírní podráždění, stáhne rozšířené póry a zanechá pleť svěží a čistou. 

Nezapomeňte i na vhodnou dekorativní kosmetiku

Dávejte pozor i na dekorativní kosmetiku - ta běžná by vám mohla přivodit nepěkné potíže, pokud máte citlivou aknózní pleť. Proto radši vždy sáhněte po té šetrné určené pro problematickou pokožku. Pro středně krycí makeup se sklidňujícími účinky sáhněte po Holika Holika Clearing Petit BB Cream s tea tree olejem, který má antioxidační a protizánětlivé účinky. Dlouhotrvající makeup s ochranným faktorem a zaručeným rozjasněným pleti představuje Heimish Make-up v houbičce Artless Perfect Cushion SPF50+ PA+++, jeho květinové extrakty hloubkově pleť zhydratují a vyživí.