Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Co jsou vlastně parabeny?

Co jsou vlastně parabeny?

BB-cream.cz 10. 08. 2023 Blog

Parabeny jsou slovo, na které často narazíte při procházení seznamu složek v kosmetických výrobcích. Mnozí z nás slyšíme, že bychom se jim měli vyhnout, ale co vlastně parabeny jsou? Jsou opravdu škodlivé? Proč se jim v kosmetice vyhýbat? To jsou otázky, které si klade spousta lidí a právě na tyto otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Co jsou parabeny?

Parabeny jsou chemické sloučeniny, které se často používají jako konzervační látky v kosmetických a farmaceutických výrobcích. První paraben byl objeven v roce 1924 a od té doby jsou všeobecně uznávány pro svou schopnost účinně zabránit růstu bakterií a plísní. Nejčastěji se setkáváme s methylparabenem, ethylparabenem, propylparabenem a butylparabenem.

Jsou parabeny škodlivé?

Odpověď na tuto otázku je komplikovaná. Některé studie ukázaly, že parabeny mohou proniknout do těla a zůstat v něm, což vyvolává obavy o možných zdravotních rizicích. Například některé výzkumy naznačují, že parabeny mohou narušovat funkci endokrinního systému tím, že napodobují estrogenní hormon. Avšak dosavadní vědecký konsensus je, že při běžném použití jsou parabeny bezpečné.

Nicméně, kvůli rostoucím obavám z potenciálního rizika a nedostatečnému množství údajů, se mnoho značek rozhodlo vyhnout se parabenům a nahradit je jinými konzervačními látkami. Důležité je poznamenat, že bez konzervačních látek by kosmetika mohla být náchylná k bakteriální a plísní kontaminaci, což by mohlo představovat větší zdravotní riziko než parabeny samotné.

I když jsou parabeny obecně považovány za bezpečné v malých množstvích, existuje několik důvodů, proč by se jim někdo mohl chtít vyhnout.

Potenciální zdravotní rizika: Ačkoli neexistuje jednoznačný důkaz, že parabeny jsou škodlivé, některé studie naznačují možné zdravotní rizika.

Akumulace v těle: Parabeny mohou být detekovány v lidském těle i po delší době po expozici. I když to neznamená nutně, že jsou škodlivé, některé obavy vycházejí z potenciálního účinku akumulace těchto chemikálií v těle.

Alergické reakce: Někteří lidé mohou mít na parabeny alergické reakce, včetně podráždění kůže a dermatitidy.

Z těchto důvodů se mnoho lidí rozhodlo vyhnout se parabenům, kdykoli je to možné. Naštěstí existuje mnoho alternativních výrobků bez parabenů, takže pokud máte obavy, můžete stále najít produkty, které vyhovují vašim potřebám.

V závěru, je důležité být informovaným spotřebitelem a dělat výzkum. Parabeny mohou být pro některé lidi problematické, ale ne pro všechny. Pokud máte obavy, hledejte produkty označené jako "bez parabenů" a vždy si přečtěte složení produktů, které používáte.

U nás najdete velké množství kosmetiky bez parabenů.